VELKOMMEN TIL KAMBODSJA

“Velkommen Til Kambodsja”

Kambodsja, offisielt Kongeriket Kambodsja, grenser til Thailand i vest og nordvest, Laos i nord, Vietnami øst og sørøst, og Siambukten i sør. Kambodsja dekker et areal på ca. 181 035 km², og har en befolkning på omlag 14,8 millioner. Hovedstaden er Phnom Penh.

Kambodsja er et konstitusjonelt monarki og kongen, Norodom Sihamoni, har sittet på tronen siden 2004. Den tidligere kongen, Norodom Sihanouk, som var utrolig popuær og landetrs mest omtalte person, døde nylig og ble bisatt etter en lang sørgetid ibegynnelsen av Februar 2013. Landets økonomiske, industrielle, kommersielle og kulturelle senter er Phnom Penh, mens andre større byer er Siem Reap (like ved Angkor Wat), Battambang og Sihanoukville.

De fleste kambodsjanere tilhører khmerfolket og er theravadabuddhister, men landet har også et betydelig antall muslimske Chamfolk, så vel som etniske kinesere, vietnamesere og små animistiske stammer.

Jordbruk har lenge vært den viktigste sektoren i den kambodsjanske økonomien, rundt 59 % av befolkningen er avhengig av jordbruk som levebrød (med ris som den viktigste avlingen). Turismen har i de siste årene økt, og mer enn 4 millioner utenlandske turister har besøkt Angkor Wat. I 2005 ble det funnet olje og naturgass i Kambodsjas territorialfarvann, og det er ventet at kommersiell boring kommer igang i løpet av 2013. Profitt fra oljeindustrien ventes å femdoble landets BNP, som i 2011 lå på omkring $13 milliarder, innen 2030.

Kambodsjas historie er preget av indre og ytre konflikter. Landet har gått fra å være hovedsete i Sørøst-Asias mektigste imperium til å være på grensen til utslettelse. I dag er landet fortsatt preget av borgerkrigen på 1970-tallet, da Pol Pot overtok makten og tok livet av nesten en fjerdedel av befolkningen, og Røde Khmers herjinger har satt dype spor i den kambodsjanske folkesjelen.

Kambodsja er et utrolig spennende land å besøke. Det ligger en del år etter Thailand i utvikling, men er på store fremgang. Skal man oppleve det virkelige Kmabodsja bør man reise dit nå. Det er ikke altfor mange turister enda, dog med unntak av i Siem Reap de berømte templene Angkor Wat ligger. Hovedstanden Phnom Penh er en pulserende og flott by, preget av fransk innflytelse fra kolonitiden, (uavhengig fra Frankrike så sent som i 1953) men vakkert beliggende langs Mekong elva. Prisnivået er lavt i Kambodsja, lavere enn i Thailand og de flest land i samme område. Valutmessig kommer man langt med USD, og man behøver faktisk ikke veksle til den lokale valutaen, som er Kambodsjanske Riel.

I tillegg til Angkor Wat og hovedstaden Phnom Penh er badebyen Sihanoukville, oppkalt etter den gamle kongen, virkelig verdt et besøk. Her kan man slappe av ved de flotte strendene i og ikke minst rett utenfor byen, og for all del ikke å glemme de fantastiske øyene i området utenfor. Sihanoukville har vært en populær bye for backpackere, men nå er det flere og flere andre turister som også inntar byen og ser de flotte strendene og øyene i området. Man kan fly direkte til Sihanoukville fra Siem Reap, 3 ganger pr uke i 2013, mens det fra Phnom Penh tar ca 5t i bil.

AsiaSpesialisten vil sterkt anbefale Kambodsja, og vårt råd er dra dit så snart som mulig for å oppleve det genuine Kambodsja med de hyggelige menneskene og de fantastiske stedene.

Adresse:  Storgaten 43

3126 Tønsberg

Norge

 

Telefon:  +47 33502300

Legg igjen en beskjed

5 + 13 =

Pin It on Pinterest

Share This