VELKOMMEN TIL KINA

“Velkommen til Kina”

Dagens Kina (folkerepublikken) ble grunnlagt i 1949 av Mao Tse-tung, og nasjonaldagen er 1. oktober. Flagget er rødt, med 1 stor og 4 små gule stjerner øverst til venstre. Kina er det mest folkerike landet i verden, med omlag 1,3 milliarder innbyggere. Disse er fordelt på 56 ulike folkegrupper, hvorav Han-kineserne er den største gruppen med 91,9 prosent.

Kina er verdens eldste nålevende kultur og var i oldtiden i stor grad isolert fra omverden med høye fjell i vest og stort hav i øst. De aller første sporene etter jordbruk i Kina daterer seg til 6000 f.kr., og er i stor grad funnet langs de 2 store og viktigste elvene, Huang He (Den gule elven) og Chang Jiang (Yangtze-elven). Etter hvert utviklet jordbruket seg og det ble dyrket hirse, kål og en del andre planter. Fra ca 5000 f.kr. ble det dyrket ris for første gang i Kina. Kineserne er jo også kjent for utviklingen av silke, og var de første som utnyttet silkeormen slik at dette kunne bli videreforedlet til å lage silke slik vi kjenner det idag.

Kina, som er verdens 3. største i flateareal og størst i antall innbyggere, kaller seg Midtens Rike, på grunn av Kina som en stormakt i tusener av år. Kina er liksom midtpunktet i verden ifølge kineserne, både kulturelt og geografisk. Så kan man idag selvsagt diskutere dette. Men faktum er at begrepet Midten Rike er innarbeidet og et akseptert navn for Kina.

Et besøk i Kina bør starte i hovedstaden Beijing, som er et unikum av kulturelle og historiske perler. Beijing er idag en moderne by med mere en 12 millioner innbyggere og således en av verdens største byer. Til tross for dette er den ganske oversiktlig og det er ikke vanskelig å finne frem til de mest kjente stedene. Og disse er det en rekke av. Her skal vi kort bare nevne følgende: -Den forbudte by, keiserpalasset midt i byen som ble grunnlagt i 1729 og først åpnet for omverdenen etter etableringen av folkerepublikken i 1949. -Tiananmen plassen, eller Den himmelske freds plass. Dette er betraktet som verdens største offentlige område. På området finner vi bl.a. Kongresshallen og Mao Tse Tung mausoleet. I tillegg er plassen også kjent fra student-opptøyene for noen år siden. -Temple of Heaven, som er nydelig tempel fra 1400 tallet. -Sommerpalasset, et fantastisk palass og område et lite stykke utenfor byen. Dette ble bygd for og brukt av keiseren som dro ut dit om sommeren da det ble for varmt inne i byen. Det er en nydelig innsjø på området som gir en liten bris og virker svalende i varmen. I tillegg til dette har vi selvsagt den kanskje største turistattraksjonen i Kina, Den kinesiske mur. Denne er dog et par timers biltur fra selv Beijing, litt avhengig av hvor på muren du skal. Den er et imponerende skue der den strekker seg frem på fjelltoppene så langt øyet kan se. Denne muren vi ser idag ble bygd i 215 f.kr. og bekrefter tradisjonen fra mellom 5. til 3. århundre f.kr. med bygging av slike murer som forsvarsverk mot krigende nasjoner og grupperinger. Store deler av murene er ikke lenger inntakt.

Kina og Beijing er også et eldorado for shopping-interessert. Her kjøper man falske klokker og klær av alle mulige typer og kategorier, samt også billige originalvarer for de som søker det. Spesielt silke og det berømte silke-markedet har lenge vært veldig polulært for alle besøkende. Og det må ikke misforståes dithen at her får man bare kjøpt silke. Nei, her finnes alle typer klær og sko og masse annet. Selv om silkemarkedet nå er flyttet fra sitt utendørsområdet og lagt inn i en bygning ikke langt unna der det opprinnelig var, er tilbudet minst det samme.

Vi er spesialister på Østen og Kina og hjelper gjerne til med planleggingen.


Fakta om Kina 

 • Innbyggere:Ca. 1,3 milliarder
 • Hovedstad:Beijing. Den største byen er imidlertid Shanghai.
 • Språk:Kinesisk, som snakkes av 95% av befolkningen. Det finnes imidlertid svært mange kinesiske dialekter og også svært mange innbyrdes uforståelige kinesiske dialekter. I tillegg finnes det i Kinamange minoriteter som snakker ikke-kinesisk språk. Mandarin, som er en standardisert Beijing-dialekt, danner grunnlag for Putonghua. Putonghua har vært det offisielle talemålet i Kina siden 1956. Kantonesisk, som er en dialekt som snakkes i Hong Kong og Guangdong-provinsen, er utbredt blant utvandrerne, fordi de tidligste utvandrere kom nettopp der ifra. I og med at Hong kong i 1997 ble tilbakeført til Kina, er Putonghua blitt offisielt
 • språk også i denne regionen.
 • Religion:Kinesisk religion danner et meget komplekst mønster der fire store tradisjoner møtes: konfusianisme, taoisme, buddhisme og folkelig religiøsitet. Mens buddhismen opprinnelig var en “fremmed” religion i Kina, ble den raskt innlemmet i den kinesiske religiøse kultur og påvirket av de øvrigereligiøse tradisjonene, ikke minst taoismen. Selv om buddhismen i utgangspunktet hadde et verdensfornektende budskap der kampen mot lidelsen sto sentralt, ble kinesisk buddhisme influert av den mer verdensbekreftende taoismen som så på naturen som inspirasjonskilde for det sanne menneskeliv og la vekt på mennesketssøken etter et godt, velsignelsesrikt og langt liv – endog et liv som udødelig var mulig bare en visste å leve på den rette måten. Enda mer verdensbekreftende var kanskje konfusianismen – i så stor grad at mange har valgt å se på denne tradisjon mer som en samfunnsfilosofi enn som “religion”. Konfusianismen var primært et system av sosiale og etiske relasjoner som skulle skape et fullkomment samfunn.
 • Klima:Kina består av 4 klimasoner. Vinteren i nord kan f.eks. bli veldig kald og tørr, mens sommeren samme sted gjerne blir fuktig og varm.
 • Tid:7 timer foran Norge, untatt i sommerperioden da de er 6 timer foran.
 • Strømstyrke:110/220 volt
 • Telefon:Fra Norge: 0086 + retningsnummer+lokalt nummer. (Beijing har 10 i retningsnr.)
 • Valuta:Den kinesiske valutaen heter renminbi (RMB). Grunnenheten heter yuan,som består av 10 jiao. 100 Yuan, eller CNY som det forkortes, tilsvarer ca 80 NOK.
 • Visum:Norske statsborgere må ha visum for å besøke Kina. Det kan fåes på det kinesiske ambassaden i Oslo, og tlf, fax, adresser etc finnes nedenfor. Passet må i alle tilfeller har minimum 6 måneders gyldighet ved hjemreise.

Kinas Ambassade:

Chinese Embassy in Norway,
Tuengen alle 2b,
0244 Oslo
Tlf: +47 22492052
Fax :+47 22921978
E-mail: webmaster@chinese-embassy.no
Website for visum: http://www.chinese-embassy.no/eng/lsfw/fdlqz/t141681.htm

Norges Ambassade i Kina:

Royal Norwegian Embassy
1, Dong Yi Jie, San Li Tun
Beijing 100600
P.R.China
Tlf: +86 10 6532 2261
Fax: +86 10 6532 2392
E-mail: emb.beijing@mfa.no
Website: http://www.norway.cn/embassy/

Adresse:  Storgaten 43

3126 Tønsberg

Norge

 

Telefon:  +47 33502300

Legg igjen en beskjed

5 + 3 =

Pin It on Pinterest

Share This