VELKOMMEN TIL LAOS

“Velkommen til LAOS”

Laos ( Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao), offisielt Laofolkets demokratiske folkerepublikk, er en innlandsstat i Sørøst-Asia som grenser til Burma og Kina i nordvest, Vietnam i øst, Kambodsja i sør og Thailand i vest. Befolkningen ble estimert til nærmere 7 millioner i 2010. En tredjedel av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen, altså mindre enn 1,25 amerikanske dollar om dagen.

Landet har et utall av elver, og er kjent for sine mange store fosser og vassdrag. Mekong renner gjennom landet, fra nord til sør, og størstedelen av landets befolkning bor i lavlandet langs elven. Elvene er en viktig del av infrastrukturen i landet som ferdselsårer, ettersom veiutbygging er krevende og kostbar i en topografi preget av åser og fjell. Hovedstaden er Vientiane, mens andre store byer er Luang Prabang, Savannakhet og Pakse. Luang Prabang står på UNESCOs verdensarvliste for sine gamle templer, og betraktes som et enestående eksempel på en blanding av tradisjonell og kolonial arkitektur. Mange betegner Luang Prabang som Asia’s urørte bakhage. Det er foreløpig ikke altfor mange turister der, og man kan i fred og ro sitt på en av uterestaurantene langs Mekong elven og nyte sin kaffe, øl eller hva man ønsker, og høre elven stille renne forbi med noen outrende elvebåter.

Befolkningen i Laos er i all hovedsak buddhister, og sammensatt av flere etnisk-språklige grupper, der laoter i lavlandet utgjør et flertall. Noen grupper lever temmelig avskåret fra hovedstaden. Det har vært flere konflikter mellom etniske minoriteter, deriblant hmong, og regjeringen.

Laos sporer sin historie tilbake til kongedømmet Lan Xang, som eksisterte fra 1300- til 1700-tallet. Lan Xang ble deretter delt i de tre kongedømmene Luang Prabang, Vientiane og Champasak. I 1893 ble de tre kongedømmene underlagt Frankrike som protektorater, Fransk Indokina. Etter den japanske okkupasjonen under den andre verdenskrig ble Laos uavhengig i en kort periode i 1945. Laos gjenvant sin autonomi i 1953, som følge av den første indokinesiske krig, og etablerte et konstitusjonelt monarki under Sisavang Vong. Den påfølgende borgerkrigen i Laos endte i 1975 med at den kommunistiske bevegelsen Pathet Lao tok makten i landet. Laos har siden vært en ettpartistat, hvis politbyrå er dominert av militære ledere. Politbyrået er sterkt påvirket av Vietnam.

Til tross for det uttalt kommunistiske styret i landet, har økonomiske reformer ført til at det til en viss grad tillates markedsøkonomi. Laos har betydelige mineralforekomster og vannkraftressurser. Laos er medlem av det økonomiske fellesskapet ASEAN, handelsavtalen APTA, Øst-Asia-møtet, Verdens handelsorganisasjon og La Francophonie.

Laos åpnet seg for turister så sent som i 1989, og ønsker man å se og oppleve et land slik det virkelig og egentlig er, før turistene inntok scenen, så er Laos virkelig stedet.


Fakta om Laos 

 • Offisielt navn: Den demokratiske folkerepublikk Laos (Lao PDR)
 • Innbyggere:Ca. 6,5millioner.
 • Hovedstad: Vientiane
 • Største byer: Vientiane (ca. 750.000), Savannakhet, Pakse, Luang Prabang, Champasak 
 • Flateinnhold: 236 800 km2
 • Språk: Lao er det offiselle språket, men fransk og engelsk kan også brukes i en viss grad.
 • Religion: Buddhisme ca 67%, kristne ca 1,5% og resten udefinert ca 31,5% som gjerne dyrker spiritisme og sjamanisme, særlig i minoritetsbefolkningene.
 • Klima: Tropisk monsunklima med tre markante årstider: den kjølige, tørre årstid fra november til mars, den hete, tørre årstid fra mars til mai, og den varme, fuktige regntiden fra juni til slutten av oktober.
 • Tid: 6 timer foran Norge, untatt i sommerperioden da de er 5 timer foran.
 • Strømstyrke:220 volt
 • Telefon :Fra Norge: 00855 + retningsnummer+lokalt nummer.
 • Valuta: Laotiske kip, men USD er viden akseptert.
 • Visum: Norske statsborgere må ha visum for Laos. Du kan få 15 dagers turistvisum ved ankomst eller du kan søke ambassaden før avreise. Visum utstedt av ambassaden gir 30 dager oppholdstillatelse. For mer informasjon: Laos ambassade i Sverige. Turistvisum ved ankomst koster 30 USD

Laos Ambassade til Norge er i Sverige:

Embassy of the Lao People’s Democratic Republic
Badstrandvågen 11, Box 34050,
112 65 Stockholm
Tel: +46618 2010; +46695 0160
Fax: +46618 2001
Email: Info@laoembassy.se
Internett: http://www.laoembassy.se/

Norges Ambassade til Laos er i Hanoi, Vietnam:

Royal Norwegian Embassy
Hanoi Tower, 8th Floor,
49 Hai Ba Trung Street,
Hanoi, Vietnam
Tel: +84 4 3974 8900
Fax: +84 4 3974 3301
E-mail: emb.hanoi@mfa.no
http://www.norway.org.vn/

Adresse:  Storgaten 43

3126 Tønsberg

Norge

 

Telefon:  +47 33502300

Legg igjen en beskjed

14 + 9 =

Pin It on Pinterest

Share This