Cruiseferie er et splittende tema. Du har de som nekter å i det hele tatt se på cruiseferier som et alternativ, og de som sverger til å kun feriere på denne måten. Du kjenner nok noen som er på hver sin side her. Men, for hver negativ ting ved cruise finnes det noe positivt. Kanskje du allerede har bestemt deg, men hvis du sitter på gjerdet; her er noen grunner til hvorfor du kanskje bør gi cruiseferien en sjanse.

1. De er relativt billige

Å dra på ferie skal være en fantastisk opplevelse proppet av livslange minner. Ifølge Forbes bruker amerikanere ca. 10% av sin årlige inntekt på ferier. Med det i tankene, er det ikke rart folk leter etter billigere ferier. Cruise er en fin måte å gjøre det på! Selve cruiset kan koste så lite som 450NOK per person per dag. Tillegget her vil være flybillett tur/retur og eventuelle tilleggspakker.

2. De er all-inclusive

Prisen du betaler for cruiset inkluderer nesten alt du trenger(!) For de fleste cruiserederier dekker prisen kabin, alle måltider i gitte restauranter (spesialitetsrestauranter vil koste ekstra), inngang til show og bruken av basseng, treningssenter og andre fasiliteter.

Det er egentlig bare utflukter, spa, alkohol (drikkepakker) og tips du betaler ekstra for. De 450NOK per dag høres enda bedre ut nå, ikke sant?

3. Det er definisjonen på bekymringsfri ferie

Selv om en ferie skal være avslappende, kan det også være veldig stressende. Mye planlegging går inn i det å finne hotell, velge opplevelser, transport, restaurant og så videre. Å dra på cruiseferie er noe helt annet enn en vanlig ferie. Det eneste du trenger å gjøre når alt er booket og betalt for er å bare møte opp. Du kan selvfølgelig planlegge noe selv, som for eksempel hvilke utflukter du kanskje vil ta på land – men dette er ikke noe du må. Når du kommer om bord får du en tidsplan for aktiviteter som du kan være med på eller så kan du ligge ved bassenget og nyte en kald drink. Det er helt opp til deg!

4. Det er mye mat!

Det beste med en ferie er jo mat, eller er det bare meg? Og siden cruise i utgangspunktet er en stor 24-timers buffet, er det min – og andre matelskere – sin kopp med te. Avhengig av rederi og skip, har du et utvalg av uformelle og formelle spisemuligheter, samt romservice 24/7.

5. Du kommer til å møte mange interessante mennesker

Det finnes irriterende folk på cruise, akkurat som det finnes irriterende mennesker andre steder – men du kommer også til å møte noen helt fantastiske mennesker.

I motsetning til andre ferier hvor du reiser i din egen boble, har cruise en tendens til å være mer sosial. Siden du ferierer på et sted hvor du ikke alltid bare kan gå hvor du vil, er det en stor sjanse for at du møter de samme personene om og om igjen. Dette gir deg muligheten til å bli kjent med mennesker du ellers ikke ville sett på to ganger. Du kommer også til å møte ansatte som ser deg for den du er, og som gjør alt i sin makt for å gi deg en perfekt ferie. Man blir en liten familie. Du kommer til å møte mennesker du ønsker å cruise med igjen, og dere ender nok opp på Next Cruise-disken og bestiller neste cruiseferie sammen!

 6. Du kommer til å se noen av de vakreste stedene i verden

Hvert cruise stopper vanligvis i minst én port, og lengre cruise stopper flere steder. På hver av disse havnene har du en liste over tilgjengelige utflukter som gir deg muligheten til å utforske historiske landemerker, nærliggende strender, gamle ruiner og mer. Du får ikke mangfoldige timer til å utforske stedet, men det trigger lysten til å ville ha mer. Fra kysten rundt Alaska til strendene i Bahamas til nydelige palasser i St. Petersburg – det finnes absolutt noe for alle.

7. Du kan virkelig koble av

Hvis det å koble helt av er noe du ønsker og noe jobben din tillater deg å gjøre, er cruise det perfekte alternativet. Telefonen din kommer nok ikke til å fungere når cruiseskipet er på havet, og wifi er dyrt. I motsetning til andre destinasjoner hvor det er lett å ‘bare’ sjekke e-posten, kan et cruise virkelig tvinge deg til å koble av og nyte stillheten.

 8. Cruiseskip kommer i alle størrelser og fasonger

Det ideelle cruiseskipet til en person kan være et mega-skip utstyrt med klatrevegger og utendørs kino, mens en annen vil foretrekke et intimt skip med en eksklusiv atmosfære. Heldigvis finnes det alle typer skip for alle typer mennesker. Fra Royal Caribbeans 5,400-passasjer Oasis of the Seas til luksuriøse Seabourn Oddysey til ekspedisjonsskip som Hurtigrutens Fram.

9. Cruiseskip er i teorien både flytende hotell og flytende landsby

Hvis du er bekymret for å være strandet midt på havet, slapp helt av. Cruiseskip er som flytende landsbyer med alt du trenger om bord. Det er wifi, satellitt-TV og mobilsignal (som oftest!) slik at du kan holde kontakten med den ‘virkelige verden’. Det er butikker om bord slik at du kan kjøpe toalettsaker du kanskje har glemt. Det er legekontor som kan hjelpe deg hvis du er dårlig, trenger nye medisiner eller vanlig legekonsultasjon. Du kan også vaske klærne dine i vaskerommet, og du slipper å pakke med deg for mye!

10. Cruiseferier er romantiske!

Alle som har sett ‘The Love Boat’ vet at det er noe romantisk rundt det å feriere på sjøen. Vinden i håret, utsikten til det endeløse hav, stjernene som blinker så klart. Det høres ut som forferdelige klisjéer, men de er alle så sanne om bord et skip. Hvis du vil ‘re-light the fire’ med kjæresten, samboeren eller ektefellen, er cruiseskip absolutt et passende sted. Cruiseferien gir dere mye tid sammen – side om side ved bassenget, bord for to på middagen, en rolig dans om kvelden og spennende utflukter sammen på land. Cruiseskip har også spesielle pakker for bryllupsreise, løftefornyelse og bryllup!

Insidertips til din neste cruiseferie.

Vår Inspirasjonsutvikler Silje har tidligere jobbet for Royal Caribbean International, og nedenfor gir hun sine beste tips til din neste cruiseferie.

  1. Du kan få en tur på kapteinens ‘Bridge’. Dette området er i utgangspunktet ikke tilgjengelig for passasjerer, men imøtekommende mannskap kan ta deg opp dit når det er stille – men kun hvis du spør pent!
  2. De fleste kabiner er laget av metall, og er derfor magnetiske. Hvis du tar med noen magneter (eller kjøper noen som suvenir), kan du henge alle dine reservasjoner, daglig planleggere enn cocktailparty-invitasjoner opp på vegger og dører.
  3. Det er formelle kvelder om bord, så det er anbefalt å pakke ned en fin kjole og skjorte/dressjakke. Disse formelle kveldene er gjerne på starten og slutten av cruiseferien.
  4. Mange cruiseskip har noe som heter ‘flag parade’ hvor mannskapet samles med flagg for alle land som er representert av ansatte om bord. Her kan du forvente spennende innslag fra forskjellige nasjonaliteter. Hvem sier vel nei til et lite danseshow fra Indonesia eller Filippinene? Vi anbefaler at du blir med og feirer mangfoldet!
  5. Det er mange som mister hodet når de reiser på ferie, så dette er egentlig bare en reminder om å oppføre seg som et normalt menneske. Ikke glem at ansatte på et cruiseskip jobber opp mot 15 timer om dagen, syv dager i uken i 6-8 måneder av gangen. Mange av de er lenge vekk fra barn og kone for å tjene til livets opphold. Vær hyggelig, sett pris på jobben de gjør og si takk!