Vårt først innlegg til Asiaspesialisten. Peter og jeg elsker å reise. Vi er begge i full jobb, men Peter er sin egen herre og kan i større grad ta ferie når det passer han. Jeg derimot er styrt av tidsfrister og fem uke ferie. De fem ukene benytter vi bra! Vårt mål er å reise tre til fire ganger i løpet av et år. En hovedferie på tre uker og to andre reiser som ofte bestemmes ut fra rimelige flybilletter eller at vi har nok Eurobonuspoeng å reise for.

Å planlegge en reise

Båttur i Singapore

Valg av ”hovedferien”, dvs. tre uker sommerferie, bruker vi mye tid på. De siste årene har vi lagt vekt på at våre tre sommerferieuker skal inneholde innslag av natur/dyreliv, kultur, noen dager på en strand og et par dager i en storby. Med begrenset tid til å reise, er det viktig at reisen er godt planlagt slik at den blir vellykket og vi får med oss de viktigste opplevelsene de stedene vi besøker. Mange av disse stedene vil vi aldri komme tilbake til av den enkle grunn at verden er stor og det er mange plasser vi vil se.

Å planlegge en reise

Peter i Singapore

Utgangspunktet for reisen sommeren 2018 var to flybilletter til Singapore som jeg bestilte tidlig i januar. Singapore er et knutepunkt i Asia med forbindelser til de fleste andre land i Sør-Øst Asia. Det tok noen måneder med diskusjoner og idémyldring før vi landet på reisens mål. Vi vurderte Filipinene, Vietnam og Malaysia. Min store fascinasjon for store aper ble tungen på vektskålen. Drømmen var å få holde en orangutang på fanget. De store røde apene lever i vill tilstand to steder i verden, på Sumatra og Borneo. Vi har tidligere vært på malaysisk Borneo og sett orangutangene i Sepilok. Valget for sommeren 2018 falt dermed på Indonesia og den indonesiske siden av verdens tredje største øy, Borneo. Den indonesiske siden av Borneo heter Kalimantan. Vi så for oss at  Indonesia, som består av 17 508 øyer, var perfekt for øyhopping.

Å planlegge en reise

Orangutang i Tanjung Puting

Google er vår beste venn når vi skal planlegge en reise. På Google finner vi frem til attraksjoner og reisearrangører, idéer og priser. I fjor vinter og vår googlet jeg Indonesia og turer og attraksjoner i dager og uker. Vi ville finne de ultimate opplevelsene for våre begrensede feriedager.

Å planlegge en reise

Gunung Semeru, Java, med daglig utbrudd.

Min mann og jeg diskuterte lenge hvilke øyer vi ønsket å besøke. Til slutt valgte vi Borneo, for orangutangene, Java for kultur og vulkaner, Sulawesi for å oppsøke dødens rike og til slutt Bali for ro og rekreasjon i solen. Jeg kontaktet norsk, britisk og en indonesisk reisearrangør. Valget falt på en indonesisk reisearrangør som kunne tilby oss mange spennende opplevelser, deriblant et besøk på Orangutan Clinic Center and Quaranteen (OCCQ) i Pangkalan Bun, Kalimantan.Vår kontakt, Joan, kom med forslag som vi modifiserte. Det var viktig for oss å ikke ha for mange grytidlige morgener, samt å ha tid til å hvile litt mellom opplevelsene. Etter noen runder frem og tilbake med Joan, var reisens program fastsatt. Peter og jeg skulle ut på nye eventyr. Vi skulle ikke reise med en gruppe, men bare vi to, med et opplegg som var tilpasset våre ønsker og som ga oss flest mulig opplevelser uten å bli stressende.

Å planlegge en reise

Borobudur – buddhistisk tempel utenfor Yogyakarta, Java

Vi var enige om at reisen skulle starte i Pangkalan Bun, Kalimantan. Jeg bestilte derfor flybilletter mellom Singapore og Borneo. Det gikk ingen direkte ruter og vi måtte mellomlande i Surabaja, på Java. En liten glipp fra min side, gjorde at vi ventet å bli møtt på flyplassen i Surabaja, men planen var at vi skulle fly videre på egenhånd til Kalimantan. Fra vi landet Kalimantan, ble vi tatt hånd om av guider og sjåfører. De kjørte oss og guidet oss på elv og gjennom jungel i Kalimantan, tok oss med til hinduistiske og buddhistiske templer i Yogyakarta, Java, gikk med oss opp på aktive vulkaner på Java, og kjørte oss i ni timer til «dødens rike» i Toraja, Sulawesi.

Å planegge en reise

Begravelsesrituale i Toraja, Sulawesi

Disse guidene og sjåførene sørget for at vi fikk vår mest fantastiske ferie til nå. I 12 dager ga de oss opplevelser vi trodde vi bare kunne se på TV eller lese om. De delte av sin kunnskap og svarte på alle våre spørsmål. De sørget for at vi fikk minner for livet. Minner vi har tatt frem hver eneste uke i vinter. Reisen med guide endte på flyplassen i Makassar, på Sulawsi.

Å planlegge en reise

Mystiske Bali

Fra Makassar fløy vi til Bali. Oppholdet på Bali var vårt eget opplegg. Jeg hadde bestilt flybilletter fra Makassar til Denpasar, Bali, og booket oss inn på hotell på stranden i Seminyak. Vi har vært på Bali før og følte oss hjemme. Tanken var at vi skulle ta dagstur til Gili og Lombok, men området var herjet av daglige jordskjelv, så vi valgte å bli på Bali. Fjorårets sommerferie ble avsluttet med tre dager i Singapore. Singapore en «vestlig oase» i Asia. Et godt sted å komme til etter eksotiske og strabasiøse opplevelser. Vi hadde booket rom på Ritz Carlton.Da vi ankom hotellet, oppgraderte de oss til en suite på 72 kvm med fantastisk utsikt til Marina Bay Sands, Gardens by the Bay, og båtene i bukten. En fantastisk avslutning på en magisk reise.

Å planlegge en reise

Marina Bay Sands, Singapore

Til dere som leser dette. Det er mulig å oppfylle sine reisedrømmer. Vi gjør det. Vi reiser til steder vi ikke trodde det var mulig for oss å komme til, steder vi leste historier om da vi var små. Det er mulig å kjøre båt på Amazonas, bestige en vulkan, stå noen meter unna en vill gorilla eller vandre gatelangs i Yogyakarta. Det er mulig å reise til en øy i Stillehavet der utviklingen har stått stille i hundrevis av år.

Har du en drøm, følg den!

Lyst til å vite hvordan reisen ble? Les om den på Goldentrekkers.no.