Det er lett å gå på mange feller når man skal leke eget reisebyrå, og ofte kan dette føre til mer vondt enn godt. Nedenfor gir vi deg to ting du absolutt bør unngå når du skal bestille flybilletter!

Ikke stol på bookingsider på nett!

En artikkel skrevet av danske Standby viser at reisende som bestiller egne flybilletter på nett kan ende opp med en dyrere fornøyelse enn først antatt. Reisende som skal mellomlande, kan uvitende ende opp med å kjøpe to separate flybilletter. Dessverre er ikke alle reisende klar over hva de har kjøpt, og dette kan bli dyrt, ifølge Forbruker Europa.

Lars Arnt, leder av Forbruker Europa i Danmark, sa at de kommer over saker hvor de reisende har kjøpt to separate billetter uten at de vet om det. Problemet er at de reisende da ikke har krav på erstatning fra noen av flyselskapene hvis noe skulle skje med reisen. Hvis man har kjøpt én samlet billett, er det det første flyselskapet som er pliktig til å hjelpe den reisende videre hvis man mister flyet videre til neste destinasjon. De skal da betale for neste ledige fly og samtidig booke den reisende på denne flyvningen. De skal også betale for hotellovernatting hvis det er nødvendig. Det er derfor ekstremt viktig at man gjør skikkelig research før man booker flybilletter, slik at man unngår å havne i den fellen. Vær oppmerksom, da noen bookingsider kjøper billettene separat av flyselskaper – og det er ikke alltid tydelig for den reisende at dette kan ha store konsekvenser hvis noe skulle gå galt.

Gå den trygge veien og snakk med et reisebyrå i stedet for. Her er noen grunner til hvorfor det lønner seg;

Reisebyråer gjør det å reise mindre stressende – Ferien din skal være så minneverdig som overhodet mulig, men mange bruker flere titalls timer på å finne de beste flytilbudene på nett. Reisebyrået gjør alt dette for deg slik at du skal slippe å stresse med det.

Reisebyråer tar ikke ekstra betalt for tilleggsavgifter – Mange flyselskap tar ekstra betalt for setereservasjon, mat og bagasje. Når reisebyrået booker din flybillett, ligger dette allerede i prisen og de tar ikke ekstra betalt for det.

De hjelper deg om det skulle oppstå problemer – Hvis du skulle være så uheldig og oppleve problemer på reisen hvor du for eksempel må reise hjem tidligere fra ferien eller kansellere bookingen, hjelper reisebyåret deg med det. Hvis du bestiller flybilletten på nett gjennom en tredjepart, er det sjeldent at de er behjelpelige – og det kan koste deg dyrt!

Reisebyråer er ofte medlem av Reisegarantifondet – Å være medlem av Reisegarantifondet skaper en trygghet hos den reisende ved at reisen er forsikret hvis man må kansellere eller hvis noen annet skulle skje på reisen.

Asiaspesialisten hjelper deg mer enn gjerne med å booke den neste ferien 🙂 Ta kontakt på telefon 33 50 23 00 eller post@asiaspesialisten.no for en hyggelig og uforpliktende reiseprat. Vi er medlem av Reisegarantifondet!

Unngå ‘throwaway’-billetter

Hvis du er litt usikker på hva dette er, kan det enkelt forklares som at reisende kjøper en samlet billett, men har ingen intensjon om å fullføre siste delen av reisen. Flybilletter med mellomlandinger er ofte billigere enn direkteruter, og vi ser en økning av reisende som kjøper billetter med ingen intensjoner om å fly den siste strekningen. The Independent gjorde en testbooking med reise fra Moskva til Paris, hvor prisen havnet på ca. 3,000NOK én vei. De sjekket også samme billett med samme fly til Paris, men med en videreforbindelse til Heathrow, og denne kom kun på 800NOK.

Lufthansa saksøkte nylig en reisende som prøvde å lure systemet ved å bruke en slik ‘throwaway’-billett. Passasjeren kjøpte businessbillett med retur fra Oslo via Frankfurt til Seattle for rundt 7,000NOK. Han fløy Oslo-Frankfurt-Seattle-Frankfurt, men var ‘no show’ på siste flyturen tilbake til Oslo. Lufthansa regnet ut at han skulle ha betalt fire ganger så mye for den flyreisen han faktisk tok!

Det er mange fallgruver ved å prøve lure systemet på den måten her. Vanligvis finner man at en flytur fra Dublin, via London til New York er billigere enn direktefly fra London til New York. Noen booker derfor det billigste alternativet, og møter i stedet for opp på Heathrow for å ta flyet videre til New York. Når de møter opp på Heathrow, oppdager de at hele reisen er blitt kansellert siden de ikke møtte opp på første flyvning fra Dublin. Det er også fare for at innsjekket bagasje blir merket med sluttdestinasjonen, og hvis flyreisen blir kansellert på grunn av ‘no show’ på første destinasjon ligger bagasjen trygt og godt i New York mens du sitter igjen i London.

Her er de tre viktigste grunnene til at ‘throwaway’-billetter er en utrolig dårlig idé:

Det øker prisene

Vi kan sitte her i flere timer og diskutere flypriser, men det er ikke mange som innser at de lave prisene på lenger flyreiser vanligvis er billigere fordi flyselskapet prøver å konkurrere med lavprisselskapene. Hvis folk fortsetter å lure systemet, vil flyselskap til slutt avskaffe dette tilbudet og øke prisen på alle billetter.

Det skaper forsinkelser

De som jobber i gaten på en flyplass gjør sitt beste for å sikre at alle kommer seg på flyet, så hvis du ankommer destinasjon B med null intensjoner om å boarde flyet til destinasjon C, vil disse ansatte vente så lenge som mulig for å se om du dukker opp. Dette forsinker flyer og går utover både kabinpersonell, pilot og de andre passasjerene på flyet.

Det er ikke idiotsikkert – som mange sier det er

Å bli omdirigert til en annen destinasjon er den største bekymringen, og tro oss: det kan skje. Da må du kjøpe ny billett til destinasjonen du egentlig skulle til, og muligens et rom for natten. Dette kan enkelt komme opp i 2,500NOK – som du heller kunne brukt på noe mer fornuftig. Her blir både tid og penger kastet bort i håp om å være smart og spare penger.