Det manglet ikke på advarsler da vi la badeferien til Nga Pali Beach i Myanmar. Den lille landsbyen med de lange hvite strendene langs Bengalbukten overrasket positivt.

 – Er det ikke farlig i den staten? Og du med flyskrekken din, hva har på et innenriksfly i Myanmar å gjøre?

Jeg har hørt det før. Det var det samme da jeg dro alene til Madagaskar og på backpackertur til Sør-Amerika med to venninner. Men det er noen år siden.

Det er 15 år siden gemalen og jeg reiste på bryllupsreise til Laos og Kambodsja. På den tiden synes mange det var eksotisk og litt skummelt.Nå var det på høy tid å besøke Myanmar, selv om vi kun hadde 10 dagers ferie. Med såpass kort tid til disposisjon, valgte vi et kompromiss mellom opplevelse, storby og avslapping på stranda.

Hvor er Nga Pali?

Et kjapt googlesøk på «beach +holiday +Myanmar» viste at Nga Pali toppet listene over de mest populære badedestinasjonene i Myanmar. Nga Pali Beach ligger en knapp mil fra den gamle havnebyen Thandwe i staten Rakhine, lengst vest landet. Området rundt er kupert og grønt, med fjell inntil 1000 meters høyde.

Et par andre steder kom også opp i forbindelse med Google-søket mitt etter strand og palmesus, men det var helt tydelig at Nga Pali ville være det beste valget. Både bilder, beskrivelser og reisendes tilbakemeldinger pekte mot dette stedet.

Strender, skjeve palmer og turkisblått hav overbeviste meg til å gå for Nga Pali, selv om mannen min, som var reisefølget denne gangen, var litt skeptisk til beliggenheten i en tid da nyhetene hjemme stadig meldte om negative innslag fra de nordlige delene av Rakhine.

Det er heller ikke lenge siden det generelle innreiseforbudet for turister ble opphevet i denne staten, og britiske myndigheter advarer fortsatt mot å reise nord mot grensen til Bangladesh. Thandwe og noen andre navngitte områder i den sydlige delen av staten er derimot ansett som rimelig trygt så lenge man oppfører seg normalt pent og ikke blander seg inn i diskusjoner rundt konflikten.

Myanmar er per april 2019 ikke på UD sin liste over land med reiseråd.

Ørjan på vassende fotosafari langs stranden.

Slik reiste vi

En måned før avreise booket vi fly fra Oslo til hovedstaden Yangon, med kun kort flybytte i Bangkok. Neste spørsmål var om vi skulle ta buss eller fly videre fra Yangon til Nga Pali. Ifølge info på nettet tar denne bussturen alt fra 6 til 9 timer. Eller kanskje litt mer….

Backpackeren i meg våknet til liv, og jeg tenkte at det kunne være spennende å reise med buss for å se litt mer av landet. Ørjan, klok av erfaring fra den første kambodsjaturen vår i 2003, så imidlertid ikke helt sjarmen i å bruke to dager av den korte ferien på en sandete og muligens landminebefengt landevei gjennom bushen for å komme til Bengalbukta.

Uten å diskutere saken ytterligere, booket jeg derfor innenlandsfly fra Yangon til Thandwe. Det ble Golden Myanmar Airlines den ene veien, og Myanmar National tilbake. 9 av 10 tilbakemeldinger på TripAdvisor og andre fora talte varmt om innenriksflyene og sikkerheten de siste årene.

Flyreisen gikk helt fint, selv med propellfly 😉

 

Feriested med stor S

Etter tre dagers akklimatisering og litt sightseeing i millionbyen Yangon, dro vi tilbake til flyplassen for å ta propellfly til Thandwe. Flyet viste seg å være fullt av turister som skulle enten til Thandwe eller videre til tempelbyen Pago.

Etter en smertefri tur over grønne skoger og fjell, landet vi på den lille flystripen ved Banglabukta. Etter å ha vist passet ved ankomst, ble vi hentet av hotellbilen til Nga Pali Hilton, som også var forhåndsbooket for seks netter.

Jeg har bodd på Hilton-hotell noen ganger tidligere, men da har det vært i forbindelse med gruppe- eller familieturer, der andre har booket turen for meg. Denne gangen booket vi Hilton fordi vi ønsket å sikre oss en avslappende ferie med stort svømmebasseng og gode fasiliteter.

Vi blir absolutt ikke skuffet. Ved ankomst. For 1200 kroner natten får vi en stor suite med balkong mot en liten dam, kjempemessig bad med boblebadekar, og ellers alt man trenger for å slappe av og nyte dagene.

Hotellet ligger ved stranden, noen få kilometer fra Nga Pali sentrum.  Gratis shuttlebuss mellom sentrum og hotellet går fire-fem ganger om dagen. Her har vi treningssenter, spasenter, takterasse med rimelige solnedgangsdrinker, og 49 meter med svømmebasseng med innlagte palmeøyer vis á vis stranden.

 

Stranden i Nga Pali sentrum har plass til flere. Vi syntes dog det var deilig å ikke gå i kø overalt eller bli mast på av selgere.

 

Nedgang i turismen

Til tross for at både Hilton og en rekke andre strandhotell i Nga Pali holder overraskende høy kvalitet, er det godt med plass i solstolene på stranden. Det er heller ikke mange gjester på hotellet i forhold til antall senger og rom.

Forklaringen får av hotellsjefen.

–Det er nok mange som blir engstelige for reise hit når de hører at Nga Pali ligger i Rakhine, selv om urolighetene er langt unna, forteller hotellsjefen.

Hun har stor forståelse for at utenlandske turister blir skeptiske til å besøke delstaten, men håper at flere innser at det er langt herfra til konfliktsonen i nord mot Bangladesh.

–  Men for oss som har turisme som inntektskilde håper vi at turistene snart kommer tilbake, for det er jo det vi lever av, sier hun.

Solnedgang over bassenget og havet.

Smoothiesnacks

Hotellets restaurant byr på super mat og drikke . For oss som vanligvis bor litt enklere, er det skikkelig chill å bare nyte servicen ved bassenget.  Smoothies med uvanlige kombinasjoner som sjokolade/peanuttsmør viser seg å være langt bedre enn forventet, og glir ned på høykant i løpet av noen formiddagstimer i solen.

Fra hotellet går det en trapp rett ut til den lange stranden, som starter ved flystripen og fortsetter innover mot landsbyen.

En morgen står jeg opp før soloppgang og labber av gårde mens himmelen går fra rosa til blått. Det er helt stille, men unntak av noen skjellplukkere og fiskere som kaster loss og drar ut for dagens fangst. Selv om jeg ikke skjønner et kvekk av det lokale språket bortsett fra «Hei», er det alltid hyggelig når de lokale tar seg tiden til å hilse og smiler før de går videre.

Nga Pali er absolutt et sted jeg reiser tilbake til hvis målet er å slappe av og senke skuldrene.

Saken er opprinnelige publisert på Linnsreise.no